Drone Eğitimi Gerekli mi ?

Drone eğitimi denildiğinde İnsansız Hava Araçları (İHA) ile ticari uçuş yapıyorsanız bu sertifika eğitimini almak zorunluluğunuz bulunmaktadır. SHGM SHT-İHA talimatında meskun mahal, kalabalık veya çok kalabalık ortamlarda uçuş yapacakların önceden uçuş izni almaları ve dolayısıyla mevzuat ve gereklilikleri tam bilmesi gerekliliğini vurgulamaktadır. Kısaca yerleşim alanlarında ticari uçuşlarınız için yapacağınız uçuşlar için izinler gerekmektedir. Bu izin dilekçelerinizde de alacağınız bu İHA-0 veya İHA-1 sertifikayı ibraz etmek zorundasınız.

 drone eğitimi

Drone Eğitimi Hangi Şartlarda Gerekli ?

Eğer yerleşim alanlarına 50m. ye kadar yaklaşmıyor, insan faktörünün olmadığı (az kalabalık  kırsal kesimler vb. ) alanlarda HOBİ için uçuyorsanız drone eğitimi almanıza gerek olmadan sadece SHGM sitesinde İHA kaydınızı yaparak rahatlıkla uçabilirsiniz. 

Gizli yapılan uçuşlarda olası bir kaza durumunda SHGM talimatnamesinde yer aldığı üzere gerekli şartları yerine getirmediğiniz için cezai yaptırımlara maruz kalabilirsiniz. Bu sebepten Ticari uçuşlarınızda yetkili okullardan drone eğitimi almak ve SHGM sistemine İHA Ticari Pilot Sertifikasını yüklemek zorunludur.