Dronelar İçin Remote ID Zorunlu Olacak

 

ABD'de dronelar için uzaktan algılama kimliklerini (Remote ID) geliştiriyor. Bu hafta FAA, tüm droneların izleme için temel bilgileri yayınlamasına izin veren sistem için teknik standartların geliştirilmesine yardımcı olacak sekiz şirketi açıkladı.

 


Remote ID, yeni İHA’ların ABD hava sahasında uçarken benzersiz kimlik kodları ve konum verileri göndermelerini sağlayacaktır.  T-Mobile, standartları geliştirmeye yardımcı olacak şirketlerden biri. Verizon, bağlı kuruluşu Skyward aracılığıyla da görev almaktadır. Programda çalışan diğer şirketler Amazon, Airbus, AirMap, Intel, OneSky ve Wing (Google’ın ana şirket Alfabesinin bir yan kuruluşu).

 

Remote ID Hala Tartışmalı



FAA, Aralık ayında standart için önerilen kural koyma (NPRM) bildirimini yayınladığından beri Remote ID sistemi tartışmalıdır. NPRM'de açıklandığı gibi, drone operatörlerinin aylık bir ücret ödemelerini ve operatörün GPS koordinatlarını toplamasını gerektirecektir. Özellikle eğlence amaçlı pilotlar evlerinde veya yakınında faaliyet gösterebildikleri için, şu anda öngörülen sistemin esasen insanların kişisel konumlarını ortaya çıkaracağına dair endişeler bulunmaktadır.



Drone devi DJI, Remote ID geliştirme sürecinin bir parçası değildir (ve ABD hükümetinin şirkete karşı düşmanlığı göz önüne alındığında, bu şaşırtıcı değildir). Ancak DJI, önerilen kuralların bazı yönlerine karşı konuşuldu. DJI'nin politika ve yasal işlerden sorumlu başkan yardımcısı Brendan Schulman, “FAA, Amerika'da insansız hava araçlarının kullanımını zorlaştıracak ve Remote ID girişiminin başarısını tehlikeye atan karmaşık, pahalı ve müdahaleci bir sistem önermiştir” dedi. Diğer eleştirmenler gibi DJI, çalışması için bir ücret veya hücresel bağlantı veya servis aboneliği gerektirmeyen bir Remote ID sürümünü savunmaktadır.

 

Remote ID zorunlu olacak

 


Sonunda ne biçim alırsa alsın, Remote ID, Amerika'daki dronelar için büyük değişiklikler gerektirecektir. Teknoloji, 250 gramdan daha ağır olan tüm dronelarda gerekli olacaktır (aslında bir DJI Mavic Mini'den daha büyük olan dronelar). Üreticilerin teknolojiyi ürünlerine uygulamak için iki yılı olacaktır. Ve teknolojisiz eski droneların üç yıl içinde aşamalı olarak kaldırılması gerekecekti. Aksi takdirde, sadece hobi uzmanlarının model uçakları uçurduklarına benzer FAA tarafından belirlenmiş bölgelerde faaliyet gösterebilirler.