Ticari Pilot Eğitim Sertifikalarının SHGM tarafından ücretsiz verildiğine dair haber ve paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır!!!

 

Lütfen Dikkat. Son günlerde özellikle sosyal medya mecralarında, whatsup gruplarında ve daha bir çok ortamda organize olarak paylaşılan ücretsiz eğitim, 20 soruluk sınav ile İHA ehliyeti, ücretsiz İHA eğitimi gibi başlıklarla haberler görmekteyiz. Bunun üzerine bize birçok mail, telefon ve sms gelmiş bunun hatalı olduğunu her defasında ilettik. En sonunda İHA konusundaki en yetkili kurum olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) açıklama yapmak zorunda kalmıştır.

 

Ücretsiz İHA 0 - İHA 1 Ticari Pilot Eğitimi Düzenlenmemektedir

 

Bilindiği gibi İHA pilot eğitimleri SHGM yetkili kuruluşlarca verilmektedir. Ancak birçok sosyal medya ortamında bunun SHGM tarafından ücretsiz verildiği, piyasada 1000 tl olan eğitimlerin bazı kurumlarca 60 tl'ye verildiği gibi yazılar paylaşılmıştır. Bunlar gerçeği yansıtmamaktadır. Şimdi gelin SHGM'nin yaptığı duyuruya bakalım:

 

"Genel Müdürlüğümüzce yetkilendirilmiş eğitim kuruluşlarının, eğitim sonunda kursiyerlere verdiği ticari pilot eğitim sertifikasının bir süreliğine Genel Müdürlüğümüz İHA Kayıt Sistemi üzerinden ücretsiz verildiğine dair sosyal medyada yapılan paylaşım ve bilgilendirmeler gerçeği yansıtmamaktadır.

 

Bununla beraber İHA pilot adayları, İHA Kayıt Sistemi üzerinden sportif/amatör veya ticari pilot kayıt başvurusu gerçekleştirebilmektedir. Sportif/amatör pilot lisansı başvurusunda ilgili kişi online sınava tabi tutulmakta olup bu sınav başarılı bir şekilde tamamlanırsa pilot kayıt başvurusu Genel Müdürlüğümüze gönderilmektedir. 

 

Ticari pilot kayıt başvurusunda ise ilgili kişinin B sınıfı sürücü olur sağlık raporu ile beraber yetkili eğitim kuruluşlarından almış olduğu ticari pilot eğitim sertifikalarını sisteme yüklemesi beklenmektedir.

 

Her iki başvuruda da Genel Müdürlüğümüz ilgili başvuruyu inceleyip başvuru sahibine yanıt vermektedir.

 

 Her iki durumda da eğitim kuruluşları tarafından verilen ticari pilot eğitim sertifikaları, Genel Müdürlüğümüzce verilmemektedir.

 

Yaşanabilecek olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla buna benzer asılsız haberlere itibar edilmemesi rica olunur.

 

Duyurulur. "

 

Bu duyuruda yetmemiş olacak ki bazı kurumlar hala paylaşımlarına devam etmektedir. Hal böyle iken SHGM yeni bir duyuru ile halkımızı tekrar uyarmaktadır.

 

Sosyal medyada, Genel Müdürlüğümüzce yetkilendirilmiş İHA eğitim kuruluşlarınca verilen ticari İHA pilot eğitim sertifikasının, İHA Kayıt Sistemi üzerinden ücretsiz verildiğine dair haberler ve paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır.

 

 

Bu asılsız haberler neticesinde, İHA Kayıt Sisteminde  geçen yıl Mayıs ayının ilk 5 gününde ortalama 1350 kayıt başvurusu gerçekleştirilirken, bu Mayıs ayının ilk 5 gününde yaklaşık 101.000 kayıt başvurusunun gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.

 

 

Bahse konu asılsız haberler neticesinde İHA Kayıt Sisteminde oluşan yoğunluk sebebi ile dakikada 30 olan MERNİS sorgu limiti her dakika aşılmış ve başvuru sahipleri “ Mernis hata: Yetkisiz erişim, server IP uyumsuz” hatası ile karşılaşmıştır.

 

 

Herhangi bir mağduriyete sebebiyet yaşanmaması açısından İHA pilot adaylarının bu ve buna benzer asılsız haberlere itibar etmemesini önemle rica ederiz.

 

 

Sonuç olarak lütfen bu konuda yetkili bir mecradan bilgi almadan işlem yapmayınız.

 

 

 

 

 

Sağlıklı Günler Dileriz.

 

Tronik Havacılık