DRONE -İHA İLE HAVADAN GÖRÜNTÜLEME

Drone yani İnsansız Hava Aracı (İHA)  genel itibari ile değişik sektörlerde havadan görüntülemede klullanılmaktadır. Özellikle son yıllarda drone'ların değişik konfigurasyonlarda üretilmesi, üzerindeki kontrolcüler sayesinde kullanımlarının kolaylaşması ve en önemlisi erişebilir olması onları değişik sektörlerde yoğun olarak kullanılmasına yol açmıştır. Sayıları her geçen gün artan bu insansız sistemlerin üretim, satış ve kullanınımına yönelik Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ilgili düzenlemelerle ve İHA/drone'lara ait oluşturulan iha.shgm.gov.tr sitesi ile birlikte takip etmektedir.

drone havadan görüntüleme

Drone - iha Havadan Görüntüleme haricinde Kullanım Alanları

Drone kullanımında en popüler olan alanlardan biriside havadan görüntüleme, havadan tanıtım, havadan belgesel çekimi, havadan genel görünüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda Havadan görüntüleme, İHa piloluğu ve drone'ların ticari/sportif kullanımları konusundaki belirsizlikleri SHGM açıklık getirmiş ve ilgili web sitesinde belirtilmekte, bireysel ve ticari olarak giriş yapılarak tüm işlemler buradan yapılmaktadır.

 

Havadan görüntüleme işmelerine başlamadan önce SHGM DRONE - İHA talimatına uygun olarak ve iha.shgm.gov.tr adesindeki gerek bireysel gerek ticari işlemlerin yapılması gerekmektedir. Bu işlemler kısaca İHA kaydının yapılması, İHA pilotunun kaydının yapılması, İHA pilotunun ilgili hava aracına pilot olarak atanması, uçuş izninin alınması ve bu işlemlerin onaylanmasını içermektedir. Bu işlemlerin ardından ilgili yerde ve ilgili İHA pilotu ve drone ile birlikte artık havadan görüntüleme işlemleri yapılabilmektedir.