Uzun menzilli, yüksek sesaltı insansız hava aracı XQ-58A Valkyrie, 5 Mart 2019 tarihinde Arizona Yuma Proving Grounds'ta ilk uçuşunu tamamladı.

 

Uzun menzilli, yüksek sesaltı insansız hava aracı XQ-58A Valkyrie, 5 Mart 2019 tarihinde Arizona Yuma Proving Grounds'ta ilk uçuşunu tamamladı.

 
ABD Hava Kuvvetleri Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı, XQ-58A'yı geliştirmek için Kratos İnsansız Hava Sistemleri ile ortaklık kurarak bu İHA sistemini geliştirdiği belirtiliyor.


Bu ortak çaba, taktiksel olarak uçakların artan maliyet yörüngesini kırma hedefi olan Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı'nın Düşük Maliyetli Katılabilir Uçak Teknolojisi (LCAAT) portföyüne girmektedir.
 
 
LCAAT girişiminin amaçları, daha iyi tasarım araçları geliştirerek İHA sistemlerini daha hızlı tasarlamayı ve inşa etmeyi ve yapım süresini ve maliyetini azaltmak için ticari üretim süreçlerini olgunlaştırmayı ve güçlendirmeyi içermerktedir.


Pist bağımsızlığı için geliştirilen bu İHA sistemi, beklendiği gibi uçuş performansını gösterdi ve 76 dakikalık uçuş süresini tamamladı. İlk uçuşa başlama süresi kontrat ödülünden 2.5 yıldan biraz fazla sürdü. XQ-58A, sistem işlevselliğini, aerodinamik performansı ve fırlatma ve kurtarma sistemlerini değerlendirmeyi içeren iki aşamada toplam beş planlı deneme uçuşuna sahiptir.


AFRL'nin XQ-58A Program Yöneticisi Doug Szczublewski, “XQ-58A, düşük tedarik ve işletme maliyetleri ile tanımlanırken oyun değiştiren msavaş yeteneği sağlarken, yüksek sesaltı hızlarında uçan bir İHA sınıfının ilk örneğidir” dedi.