Özel Uçuş İzni Belgesi Nedir?

 

SHT-İHA (İnsansız hava Aracı Sistemleri Talimatı) talimatı kapsamında ticari amaç için insansız hava aracı (İHA) kullanacak şahıs ve ya şirketler, talimatın Madde-8 çerçevesinde özel uçuş izni almak zorundadırlar.

 

Özel uçuş izni alan şirket ve ya şahıslar talimatda belirtilen uçuşa yasak bölge ve şartlarda uçuş gerçekleştirmek için ek olarak Uçuş İzni de almak zorundadırlar.

 

Hobi-Eğlence amaçlı İHA kullanan şahıslar Uçuş izni almaları durumunda belirtilen şartlarda uçuş yapabilirler.

 

Uçuşa elverişlilik ve özel uçuş izni belgesi

 

  • İHA0 sınıfındaki İHA için Genel Müdürlük tarafından Tahditli Tip Sertifikası, Uçuşa Elverişlilik Sertifikası veya SHY-21 kapsamında Özel Uçuş İzni Belgesi düzenlenmez.

 

  • İHA1 sınıfındaki İHA için Genel Müdürlük tarafından Tahditli Tip Sertifikası, Uçuşa Elverişlilik Sertifikası ve Özel Uçuş İzni Belgesi düzenlenmemekle birlikte bu evrakların yerine Genel Müdürlük resmi internet sayfasında örnekleri verilen Emniyet ve Uygunluk Beyanları kabul edilmektedir.

 

  • İHA2 sınıfındaki İHA için, İHA1 sınıfı için uygulanan kurallar ile birlikte ilgili doküman ve belgelere göre güvenli ve emniyetli operasyon yapma kabiliyeti değerlendirilerek 3 yıl süreli Özel Uçuş İzni Belgesi düzenlenir:

 

  • İHA3 sınıfındaki İHA için Genel Müdürlük tarafından Uçuşa Elverişlilik Sertifikası düzenlenir ve her 3 yılda bir yenilenir.

 

Detaylı Bilgi ve Referans: SHT-İHA Talimatı