İzinsiz ve Kayıtsız İHA Uçuşları

 

İnsansız Hava Araçları (İHA)'lar gelecekte her sektörde kendine yer bulacak geleceğin teknolojilerinden biri olarak görülmekte. Endüsri 4.0 ile birleştiğinde sivil uygulamalarda maliyet etkin çözümler sunacağı ise kaçınılmaz. İHA'lar dünyadaki gelişimine paralel olarak ülkemizde de aynı hızla ilerlediği görülmekte. Sayıları artmakta ve özellikle havadan görüntüleme özelliğinin girmediği bir alan bulunmamakta. Kolay erişebilen ve insanlı hava araçlarına göre daha basit bir kullanıma sahip bu insansız sistemler aynı zamanda birer tehdit unsuru olabilmektedir.

 

Örneğin bu cihazlar üzerlerindeki gelişmiş kameralar ile özel mülkiyetin gizliliğini ihlal edebilmekte. Bununla birlikte hobi kullanıcıları mevzuata aykırı davranarak uçuşlar yapabilmekte. Tüm bu nedenler neticesinde mevzuatta belirtilen hususları dikkate almayan İHA pilotları, maddi cezalara tabi tutulmaktadır. Buna önlem olarak 2016 yılından itibaren aykırı davranışlarda bulunan İHa pilotlarına, zaten maddi cezaların verilmesi uygulanmakta idi. Ancak SHGM bu uygulamayı bir de duyuru kısmında yayımlayarak, İHA pilot adaylarının ve İHA pilotlarının bu konudaki farkındalığını artırmak istediğini düşünüyoruz.

 

SHGM'den Yeni Duyuru

 

SHGM duyurusunda şu şekilde belirtilmektedir:

 

"İzinsiz veya kayıtsız, tescil olmadan uçuş yapan şahıslara ve İHA pilotlarına 6 bin 868 TL, uçuş izni almadan yapılan İHA uçuşlarında ise 11 bin 447 TL para cezası kesilmektedir. İHA İle ilgili tüm süreç ve başvurular hakkında bilgi için ...."

 

Dolayısıyla İHA pilotlarının SHT-İHA mevzuatını ve mevzuatın nasıl yürütüldüğünü iyi bilmeleri gerekmektedir. Bunun için de SHGM mevzuatta belirttiği gibi İHA pilot adaylarına eğitim zorunluluğu getirmiştir. Kullanılacak İHA kategorisine göre yani İHA 0, İHA 1, İHA 2 ve İHA 3 eğitimler yetkili uçuş eğitim organizasyonlarından alınmalı ve SHT-İHA mevzuatı çok iyi bilinmelidir.