İnsansız Hava Araçları (İHA) günümüzde sivil uygulamaları hızlı bir şekilde artarken, bu artışla birlikte dünyada İHA pilotu istihdamı da ön plana çıkmaktadır. Bir önceki yazımızda Amerika'da drone kullanıcı sayılarının 100 bine ulaştığını, Türkiye'de ise kayıtlı drone kullanıcı sayılarının 20 bine ulaştığını yazmıştık.

 

 

Diğer taraftan sivil uygulamalardaki drone kullanımı ile birlikte doğrudan ve dolaylı istihdam yaratacağı gbirçok rapor ve yayınlarda dile getirilmektedir. Bu konuda Amerika ve Avrupa tarafında  raporlarda dile getirilmektedir. Türkiye'de ise ilk defa drone pilotu ilanı yayımlanmıştır.

 

 

Konya'nın Kulu Belediye Başkanlığı insansız hava aracı (İHA) pilotu alımı yapmak için İş-Kur'dan ilana çıkmıştır. Tarınmsal faaliyetlerin yoğun olduğu Konya ilimizde bu amaçla drone kullanıldığı bilinmektedir. Bu ilanla birlikte Türkiye'de drone pilotu arayan ilk şehir Konya olmuştur.

 

 

Konya'nın Kulu Belediye Başkanlığı'ndan yapılan açıklama:

 

"4857 Sayılı Kanun çerçevesinde KONYA İli rulu İlçesi Belediye Başkanlığı'nda 1 adet İnsansız Hava Aracı (İHA) Pilotu kadrosuna atanmak üzere Daimi İşçi (Sürekli İşçi) alınacaktır. Atanacak kişi; KPSS P 94 puan türünden sınavda en az 70 puan ve yukarısı puan almış olması gerekmektedir. lnsansız Hava Aracı (İrla) Sertifikası / İXn - O (Sivil Havacılık Müdürlüğünden alınmış olması gerekmektedir) ve İnsansız Hava Sistemleri Uygulama ve Araştırma (Telsizle Haberleşme) sertifikası belgelerini ibraz etmek zorundadır. İstenilen belgelerin en son başvuru tarihinden önce alınmış olması gerekmektedir. Gerçeğe aykırı belge verenlerin veya beyanda bulunanların başvurusu geçersiz hale getirilmesi, işe alınması işleminin iptaline ilişkin kurumun ve talep sahibi kamu kurum ve kuruluşunun yasal işlem yapma hakkı saklıdır. Konu ile ilgili işgücü istem formu tanzim edilerek yazımız ekinde sunulmuştur."