İHA Kayıt Sistemi

 

İnsansız Hava Araçları (İHA) ya da drone ‘lar günümüzde sivil alanda kullanımı hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Özellikle havadan görüntüleme amaçlı dizi-film-reklam sektörü bunun en güzel örneği. Düğünlerde ise artık vazgeçilmez havadan görüntüleme cihazları olarak karşımıza çıkmakta. Fiyatları da hızla artan İHA’lar alındıktan sonra ilk olarak ne yapmak gerekiyor.

 

İHA Kayıt Zorunluluğu

 

İHA alırken özellikle kayıtlı olması dikkat edilecek en önemli konulardan birisi. Çünkü kayıtsız olarak alınacak bir İHA, çalıntı veya kayıp olabilir. Kayıtsız İHA’lar ile uçmak ise hem riskli hem de cezai yükümlülüğü olmaktadır. Şubat 2016 yılında yayımlanan ilk talimatta İHAların kayıt etme zorunluluğu getirilmiştir.

 

İHA Kaydı Nasıl yapılır

 

Peki yeni bir İHA aldınız. Nasıl kayıt yapacaksınız. Öncelikle İHA alırken kayıtlı olmasına dikkat etmeliyiz. İHA’nız var ise ve satmak istiyorsanız da mutlaka İHA’nızı devir etmeniz gerekmektedir. Yönetmeliğe göre de İHA’nızı aynı gün içerisinde devir etmeniz gerekmektedir. Alan kişi de aynı gün içerisinde İHA’yı sistemde üzerine almalıdır.

 

Tüm bu işlemleri iha.shgm.gov.tr sitesinden online olarak yapabiliyoruz. Önemli olan SHT_İHA talimatına uygun hareket etmek. İHA alırken ve satarken mutlaka sistem üzerinden işlem yapmalı ve talimata uygun davranmalıyız.