İnsansız Hava Araçları (İHA) veya günümüzdeki güncel adıyla drone’lar havadan görüntüleme başta olmak üzere tarımsal faaliyetler, arama kurtarma çalışmaları ve savunma sanayi alanında yoğunlukla kullanılmaktadır. Drone’lara erişim ise geçmişe göre bir nebze daha kolaylaşmıştır. Bununla birlikte hızla artan drone’ların ehil kullanıcılar tarafından kullanılması amacıyla da eğitim alma zorunluluğu getirilmiştir.

 

14/10/1983 tarihli 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununa dayanarak çıkarılan İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı (SHT – İHA) Rev. 01 hükümleri çerçevesinde, Türk Sivil Hava Sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerinin ithali, satışı, kayıt ve tescili, uçuşa elverişliliği, hava trafik hizmetleri ve İHA operasyonlarına ilişkin usul ve esasları düzenlenmiştir.

 

Bu kapsamda İHA 0 ve İHA 1 kullanıcılarına yönelik zorunlu olan eğitimi veren kurum ve kuruluşların sayısı ise her geçen gün artmaktadır. SHGM’nin İHA sistemlerine ait web sitesinde İHA eğitimi veren yetkili eğitim kuruluşları güncel olarak sunulmaktadır. İHA sertifika eğitimi veren bu kurum ve kuruluşların büyük bir çoğunluğu İHA 0 ve İHA 1 kategorilerinde yetkilendirilmiştir. Bugün itibari ile İHA 2 ve İHA 3 kategoride yetkili tek bir eğitim kurumu bulunmaktadır.

 

Bu yazımızda İHA Ticari Pilot Sertifikası veren Yetkili Eğitim Kuruluşlarını incelemeye çalıştık. SHGM verilerine göre 24 adet yetkili eğitim kuruluşu bulunmaktadır. Verilere göre bunların 11 adedi üniversite, 12 adedi firma, 1 adedi ise dernekten oluşmaktadır.

 

 

  İHA Eğitiminde Yetkili
İHA 0 ve İHA 1 
İHA Eğitiminde Yetkili
 İHA 2 ve İHA 3
Üniversite 11 1
Firma 12  
Dernek 1