Google'ın Loon balon tabanlı internet projesi ve Wing özerk kargo drone projesi; ana şirket olan Alfabet içinde bağımsız işletmelerdendir. Bu iki proje, Google'ın X'in bir parçası olarak başladı ve bu da özellikle zorlu 'moonshot' tarzı projeler üzerinde çalışmayı ve çözülmesi zor problemler üzerinde önemli (10 kat daha fazla X) etki yaratmayı amaçlamıştır.


İki proje, şu anda kendinden tahrikli araba uzmanı Waymo, sağlık şirketi Verily ve siber güvenlik kıyafeti Chronicle'ı içeren Alfabet firmasının  bir parçası olarak bağımsız şirketler olarak faaliyet göstermektedir. Project Wing ise , Google'ın şehirlerdeki trafik sıkışıklığını azaltabileceğini ve ürünlerin taşınmasından kaynaklanan CO2 emisyonlarını azaltmaya yardımcı olduğu bağımsız bir drone hizmetidir.
 
 
Google’ın Project Loon'u, internet erişimi sağlamak için çok yüksek rakımda yüzen balonları kullanmayı amaçlamaktadır; Balonları bugüne kadar 25 milyon kilometrelik test uçuşu yaptı ve bir balon stratosferde 190 gün hayatta kalabilmektedir. Bu tür projeler zor, maliyetli ve uzun sürmektedir. Nitekim geçenlerde Facebook'un uzak bölgelere internet erişimi sağlamak için kendi yüksek irtifa drone'larını inşa etme planlarını terk ettini yazmıştık.


Loon projesi, dünyanın dört bir yanındaki internet erişimine ihtiyacı olan insanlara internet erişimi sağlamak için küresel çapta mobil ağ operatörleri ile çalışan bir hizmettir. Wing firması bu projede, drone'ları güvenli bir şekilde yönlendirmek için bir drone dağıtım sistemi ve insansız bir trafik yönetim platformu oluşturma görevini üstlenmiştir.
 
 
Bu proje ile Wi-fi internet erişimine insanların ulaşması için google istasyonları yerleştirilmektedir. Hindistan, Endonezyo ve Meksikada bu istasyonlar yerleştirilmeye başlandı. Google'a göre ayda 8 milyon insan internet erişimini kullanabilmekte. Kişi başına düşen miktar ise 350 Mb cvarında.