Drone ile Havadan Görüntü İhtiyacı Artıyor

 

Özellikle askeri uygulamalarda sıkça kullanılan, İnsansız hava araçlarının (İHA) gün geçtikçe gündelik yaşantımızın bir parçası haline geldiği görülmekte. Dizi- film, reklamcılık, pazarlama ve mühendislik sektörleri başta olmak üzere havadan görüntüleme ve veri analizi işlerinde İHA’ların geleceğin  vazgeçilmez bir parçası olacağı kaçınılmaz.

 

Düğünlerde, törenlerde, açılışlarda, konserlerde ve mezuniyetlerde tepemizde uçan ve bizleri havadan çeken İHA’ların sayıları ise sürekli artmaktadır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün en son verilerine göre kayıtlı İnsansız Hava Aracı sayısı geçtiğimiz yıldaki rakamlara göre hızlı bir artışla 25.800’e çıkmıştır.

 

İHA Pilotu İhtiyacı Artıyor

 

Kayıtlı İHA sayısındaki artış beraberinde İHA pilotu ihtiyacını da artırmaktadır. Bu kapsamda İHA pilotu olmak isteyen adaylar SHGM tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlardan eğitim almaktadır. Yetkili eğitim kuruluşlarından biri olan ESOGU Sürekli Eğitim Merkezi ise eğitimlerine ara vermeden devam etmektedir.

 

İHA Kullanımına Yönelik Yeni Düzenlemeler

 

İHA kullanımının gittikçe arttığı ülkemizde kullanımlardaki sıkıntıları gidermek amacıyla İHA yönetmeliğinin gelecek günlerde revize edilmesi öngörülmektedir. Uçuş İzni, İHA sigorta işlemleri ve kayıt işlemlerinde yaşanan sıkıntıları giderecek ve süreçleri kısaltacak bu yeni yönetmelikle birlikte eğitim almış İHA pilotlarına daha fazla ihtiyaç duyulacaktır.

Diğer ülkelere göre daha kolay olan İHA Sertifika eğitimlerine, aynı şekilde bu yeni yönetmelik ile yeni koşullarda eklenebileceği söylenmektedir.