Drone Kaydı Nasıl Yapılır?

 

Uzun bir araştırma sonucunda  beklenen gün geldi ve o çok istediğiniz drone’unuza kavuştunuz ve drone’u aldığınız gibi kullanmak istediniz. Ama ne yazık ki öncesinde yapmanız gerekenler var. Bir takım prosedürleri yerine getirmeniz lazım. 500 gram ve üzerinde olan tüm drone’ların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce (SHGM) kayıt altına alınması zorunluluğu getirildi. Hatta 500 gram üzerindeki drone’ları kullananların da eğitim görerek drone ehliyeti belgesi almaları da isteniyor.

 

İnsansız Hava Araçları Sınıfları Nelerdir?

 

Drone’lar İnsansız Hava Aracı anlamına gelen İHA olarak adlandırılıyor. Ticari amaç olsun ya da olmasın İHA 0 kategorisine giren drone’ların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıt ettirilmeleri gerekiyor. Peki İHA0 nedir? Drone’lar ağırlıklarına göre kategorilere ayrılıyor.

 

İHA 0: 500gr – 4kg arasında olan araçlar (DJI Mavic Pro, DJI Phantom 3 ve 4 serisi (Standart, Advanced, Professional) DJI Inspire 1)

İHA 1: 4kg – 25kg arasında olan araçlar

İHA 2: 25kg – 150kg arasında olan araçlar

İHA 3: 150kg ve üzerine ağırlığa sahip olan araçlar

 

Hangi Drone Sınıfları Kayıt Ettirilmek Zorundadır?

 

Bu sınıflar arasında bizi ilgilendiren kısım İHA 0. İster DJI Mavic Pro, ister DJI Phantom serisi ya da GoPro Karma sahibi olalım, tüm bu araçlar İHA 0 kategorisine giriyor. Hobi amaçlı drone kullanımlarında aracınızı kayıt ettirmeniz gerekir ama haricinde başka bir zorunluluk yok. Ticari amaçlı drone kullanımlarında ise İHA yönetmeliğine uymanız gerekiyor.

 

SHGM İHA Kaydı Nasıl Yapılır?

 

Drone’u yasal olarak uçurmak için kayıt ettirmek gerektiğinden bahsetmiştik. Bunun için İnsansız Hava Araçları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün iha.shgm.gov.tr web sitesine girelim önce.

 

İHA Kayıt Sistemi’ne girdikten sonra önce bir hesap oluşturmamız gerekiyor. Üst menüden Kayıt Oluştur linkine tıklayalım. Karşımıza gelen sayfada kimlik numarası, ad, soyad gibi temel bilgilerin olduğu bir form ile karşılaşırsınız, bu formu doldurun.

 

 

Bireysel kayıt için temel bilgiler isteniyor. Ticari drone kaydı için ek bir form ile karşılaşırsınız. Vergi numarası, vergi dairesi gibi şirket bilgilerinizi yazmanız isteniyor burada.

 

Sivil Havacılık Üyelik Kayıt formunu doldurduktan sonra mailinize bir onay maili geliyor. Sonrasında TC kimlik numarası ve girdiğiniz şifre ile sisteme giriş yapmanız gerekiyor. Giriş yaptıktan sonra karşımıza çıkan seçeneklerden İHA Pilot Kayıt Başvurusu seçeneğine tıklayalım.

 

500gr ve üzeri ağırlığa sahip İHA sahibiyseniz mutlaka drone pilot kaydı yaptırmanız gerekiyor. Lisans tipi olarak kullanmak istediğiniz lisans tipini seçerek ilgili formu doldurmalısınız. Sportif ve hobi amaçlı uçuşlarda IHA – 0 – Sportif / Amatör lisans tipinde vesikalık fotoğrafınız yeterliyken, ticari pilot kaydında sizden, eğitim aldığınıza dair doküman ve sağlık raporu gibi belgelerin yüklenmesi isteniyor.

 

Pilotluk yetkiniz onaylandıktan sonra drone kaydı yapabilirsiniz. Drone satın alırken satıcı fatura tarihinden hemen sonra satış işlemini İHA Kayıt Sistemi’ne kaydetmeli. İHA kaydınızı sistemde göremiyorsanız satıcı ile görüşmeniz ve durumu ifade etmeniz gerekiyor. Drone kaydı sistem üzerinde yapacağı için fatura bilgilerinizin eksiksiz ve doğru olduğunu, drone’u satın alırken teyit etmelisiniz.

 

Ana sayfa üzerinde Satın Alınan IHA Kaydı seçeneğini seçin. Bu noktada İHA seri numarası ile kaydınızın görünmesi gerekiyor. IHA’mı kullanmak istiyorum seçeneğini seçerek, drone cihazınızın sayfada belirtildiği yönlerden dört farklı fotoğrafını yüklemeniz gerekiyor.

 

Sonraki aşama olarak drone’a pilot ataması yapmalısınız. Pilotluk kaydınız onaylandıysa kimlik numaranızı Tanımlı Pilot TC Kimlik No alanına yazarak tekrar onay beklemeniz gerekiyor. Onay geldiğinde drone’u uçurmaya hak kazanırsınız.

 

Drone kayıt ücreti ne kadar?

 

Drone’unuzu SHGM İHA kaydı yaparken sizden herhangi bir ücret talep edilmiyor. Drone kaydı ya da pilotluk kaydı ücretsiz. Drone satın alırsanız, sonrasında sadece pilotaj eğitimi yani drone eğitimi için eğitim aldığınız kuruma ücret ödüyorsunuz.