Drone Ehliyeti söz konusu olunca , Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) SHT-İHA Talimatında İnsansız Hava Aracı(İHA) yani drone kullanıcılarının ticari amaçlı kullanımlarında Ticari Pilot Eğitimi almalarını zorunlu hale getirmiştir. Adaylar zorunlu olan Ticari Pilot Eğitimmini tamamlamaları halinde drone Ehliyeti almaktadırlar. Bu Drone Ehliyeti ya da İHA ticari Pilot sertifikası alan adaylar drone ları ticari amaçla kullanabilmektedirler.

 

Drone Ehliyeti ya da İHA Ticari Pilot Sertifikası ömür boyu geçerlidir. Ülkemizde SHGM nin verilerine göre kayıtlı İHA pilotu sayısı 20 bini aşmıştır. Bu denli hızla artan drone pilotlarının sayısı, bu alandaki gelişimi gözler önüne sermektedir. Düzenlemeler ve uçuşa elverişlilik konularının aşılması ile artık bu drone ları ayrılmamış hava sahasında entegre olması ise kaçınılmazdır.

 

Peki drone Ehliyeti  (İHA 0 - İHA 1 Eğitimi) nasıl alınır. Drone ehliyetini almak için yetkili eğitim kuruluşlarından eğitim alınması gerekmektedir. Eğitime katılım zorunlu olup eğitim sonunda sınav yapılmamaktadır. Eğitim iki gruba ayrılmaktadır. İHA 0 eğitimi 12 saat teorik eğitim, İHA 1 eğitimi ise 36 saat teorik eğitimden oluşmaktadır.