Çin hükümeti, kuşlar gibi gizlenmiş dronları kullanarak vatandaşları izliyor

 

Çin hükümetinin, halkını izlemek yapmak için bir robot kuşu filosu geliştirdiği ve halihazırda 30'dan fazla askeri ve resmi kurum bu alandaki teknolojiyi kullandığı bildiriliyor.



Anonim bir kaynak, yerel gazete South China Morning Post'a, yıllardır kullanıldığı düşünülen bu teknolojisinin ayrıntılarını anlattı.



Bir kuşun havada manevra yapması ve hareket etmesi, üzerindeki kanatlarının çırpma hareketi ile yapılmaktadır. Makinelerin bu hareketleri yapması ise çok gürültülü olduğu bilinmektedir. Ancak kuşa benzer bir drone’nun Moğolistan'da bir koyun sürüsünün üstünde test edildiğinde, hayvanların etkilenmediği gözlemlenmiştir.

 

“Dove” adlı  bu robotik drone programı, Xian'da Northwestern Polytechnical University'de profesör olan Song Bifeng tarafından yönetilmektedir. Çin'in J-20 stealth savaş uçağı üzerinde çalışan Song Bifeng, askeri alanında yaptığı katkıdan dolayı ayrıca onurlandırılmıştır.



Bu robotik kuşların kanatları yaklaşık 50 santimetre, ağırlığı 200 gram ve en fazla 30 dakika boyunca havada kalabilmektedir. Bu robotik drone saatte 40 km hıza kadar uçabilmektedirler. Bu casus drone’larda HD kamera, GPS ve uydu iletişim yeteneği ile donatılmıştır.

 

Ancak Bu drone’lar, ağır rüzgar altında uçuşlarını sürdüremezler ve uzak mesafelere gidemezler. Devreleri, elektromanyetik bozukluklara karşı hassastır ve düşük irtifalarda çarpışmalarını önlemek için çarpışma önleyici sistemlere sahip değildir.


Geçtiğimiz Nisan ayında Çin akademik gazetesi, Havacılık Üretim Teknolojisine verdiği bir röportajda program yetkilisi Song, “Dove” un Sincan ve diğer illerde konuşlandırıldığını doğruladı.

 

Souh China Morning Post'ın mhaberine göre teknoloji, Sincan Uygur özerk bölgesinde yaygın olarak kullanılıyor. Büyük bir Müslüman nüfusu barındıran devasa alan, merkezi hükümet tarafından uzun zamandır ayrılıkçı gruplar için bir merkez üssü olarak görülmüştür ve bu da ağır gözetim için ilk hedef haline getirmiştir.

 

Kaynak: teckly.com