Amazon geçen hafta,  drone’ları tespit etme ve kurtarmaya yönelik özel bir yöntem için patent aldı.



Yaklaşık iki yıl önce dosyalanan telif hakkı, teslimatlar sırasında özel olarak insansız hava araçlarının (İHA) güvenli çalışmasını sağlamaktadır.



İHA'larınn kullanımı arttıkça, [onlara] karşı geliştirilen düşmanlık olasılığı yüksek anti drone sistemleri de artmaktadır. Böylesi bir düşmanlık, herhangi bir amaç için (örneğin, İHA'ları ve onların yüklerini çalmak, İHA’ları düşürmek ve İHA’ların işleyişinde aksamalara neden olmak) gelen saldırılar şeklinde olabilir.



Bu saldırıları kullanarak, haksız bireyler ve / veya sistemler İHA’ları bir denetleyiciden gönderilen ve / veya İHA tarafından denetleyiciye gönderilen iletişim sinyallerini keserek İHA’ların kontrolünü elde edebilirler. Bu tür saldırılar İHA'ların güvenli bir şekilde faaliyet göstermemesine neden olabilir ve aynı zamanda işletmeciler için ciddi mali kayıplara neden olabilir.



Bu tehditlere karşı koymak için, Prime Air drone’u, hava aracının kontrolörüne birkaç saniyede bir otomatik olarak iletilen bir “kalp atışı” sinyaline sahip olacaktır. Eğer sinyal olası bir kaçırma nedeniyle durursa, İHA “misyon” dan “emniyet” moduna geçer, iletişimi yeniden kurmak, kontrolü yeniden sağlamak ve / veya güvenli bir şekilde karaya taşımak için önceden programlanmış eylemler gerçekleştirir.



Tabii ki, tüm patentler meyveleri hemen vermez. Ancak Amazon, bu saldırıya karşı korumalı sistemi takip etmese de, şirket teslimat drone’larına karşı gerçek bir tehdit algıladı.

 

Kaynak: Geek